چرا پوست ترک میخورد؟
برای بسیاری از مردم ترک پوست در زمستان ایجاد یا تشدید میشود، یعنی زمانی که هوای خشک میتواند به خشکی دست، پا یا لبها منجر شود. برخی مواقع ترک پوست به علت یک اختلال پوستی مثل اگزما یا پسوریازیس (سوریازیس)، یا بر اثر تماس پوست با یک ماده تحریک کننده بروز میکند. ترک پوست همچنین میتواند یک علامت اختلالی زمینهای باشد. بطورمثال افراد دچار دیابت ممکن است با ترک پوست کف دست و پا مواجه شوند.
ترک پوست چیست؟
بر مبنای اعلام “انجمن آمریکایی درماتولوژی” (AAD)، شیارها یا بریدگیهایی که وجه مشخصه ترک پوست هستند به طور معمول زمانی بروز میکنند که پوست خشک یا تحریک میشود. پوست خشک و ترک خورده ممکن است دچار موارد زیر گردد:
- خارش
- پوسته
- خونریزی
برخی از مردم ممکن است در زمان استفاده از هر فرآوردهای برای پوست ترک خورده دچار حسهای ناخوشایندی شود. پوست آنان همچنین ممکن است نسبت به حرارت، آب و محصولات نظافت خانگی حساسیت بیشتری نشان دهد. ترک پوست ممکن است در هر قسمتی از بدن بروز کند اما به ویژه در نواحی در معرض دید مثل دستها بارزتر است.
علل ترک خوردن پوست
خشکی هوا مهمترین علت ترک خوردن پوست AAD مینویسد، سرمای خشن زمستان و باد میتوانند باعث تحریک پوست شوند. وقتی رطوبت هوا کاهش مییابد پوست خشک شده و شروع به ترک خوردن میکند. در هوای سرد یا خشک، بسیاری از افراد دچار خشکی و ترک لبها، دستها و گاهاً پوست روی گونه میشوند. برای پیشگیری از ترک خوردن پوست ناشی از سردی و خشکی هوا لازم است به طور مرتب پوست چرب و مرطوب شود. رطوبت هوا در فصول سرد حفظ گردد. و از پوشش مناسب در فصول سرد سال استفاده شود (از شال و دستکش در هوای سرد استفاده کنید)
درماتیت تماسی
درماتیت تماسی نوعی راش خارشدار و خشکی پوست است که زمانی بروز میکند که شخص در تماس با یک ماده خاص قرار میگیرد. این اختلال ممکن است بر اثر ابتلاء شخص به آلرژی یا به علت سمی یا تحریک کننده بودن ماده مورد اشاره رخ دهد.
برای مثال، شخص مبتلاء به آلرژی لاتکس ممکن است در زمان پوشیدن دستکشهای لاتکس دچار درماتیت تماسی شود. در طول فصل آنفولانزا، شستشوی مکرر دست نیز میتواند باعث خشکی پوست، خارش، یا ترک پوست گردد. این موضوع در مورد شستشوی دستها در دوران COVID-19 یا کرونا نیز مصداق دارد.
درمان درماتیت تماسی
1. درمان های غیر دارویی
- شناسایی و پرهیز کامل از مواد آلرژن ویا محرک
- محافظت از پوست با دوری کردن از شرایط بد محیطی (دما وخشکی هوا) وضربه های مکانیکی وشرایط بدن (تعریق وپوشیدن دستکش وتماس زیاد ) دوری از تر کاری
- تغییر شغل
- هیجانات کنترل شود
- تقویت سد پوست با امولینت ها که همه بیماران بایستی مصرف کنند تا دفاع پوست تقویت شود
- استفاده از کرم ها و لوسیون های مرطوب کننده و نرم کننده پوست
- استفاده از کورتن به صورت موصعی یا خوراکی به تشخیص پزشک
ترک های پوستی ناشی از افزایش وزن بویژه در بارداری
ترک های پوستی که با عنوان استرچ مارک (stretch-marks) یا استریا (striae) نیز شناخته میشوند ضایعات پوستی هستند که به دلیل نازک شدن و فرورفتگی پوست به شکل خط خطهایی در نواحی از بدن مانند ران، باسن، شکم و سینه ها دیده می شود. مهمترین علت ایجاد استریا کشیده شدن ناگهانی پوست در دوران حاملگی و یا رژیم های لاغری و چاقی میباشد و گاها در بعضی از بیماری ها نیز دیده می شود این امر باعث کم شدن تعداد الاستین و کلاژن در پوست شده و در این مناطق از بدن ترک خوردگی ایجاد میشود.
در ابتدا این ترک ها قرمز تا بنفش هستند ولی به مرور زمان سفید رنگ می شود در هنگام بلوغ، حاملگی و یا تغییرات وزنی شدید می تواند سبب ایجاد این ترک ها گردد.
درمانهای پزشکی و کلینیکی ترک پوست
با گسترش تزریق پرکنندهها، افراد سودجو انگیزه پیدا کردند تا بدون دانش، تجربه و مهارت کافی، اقدام به تزریق ژل نمایند. تزریق ژل در اصفهان نیز خدمتی است که فقط و فقط باید توسط پزشک انجام شود و این اقدام، در اماکنی مانند آرایشگاهها و مراکز غیر مجاز سطح شهر، بر خلاف قاعده است و تخلف محسوب میشود. به همین جهت توصیه میشود؛ برای تزریق ژل یا فیلر به پزشکان پوست مراجعه کرده تا از عوارض غیر قابل پیش بینی این عمل جلوگیری نمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند ، بلوک ب ، طبقه اول ، واحد 111
تلفن مطب : 32240913 - 031
موبایل مطب : 09336900224
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
علت ترک پوست
تاریخ انتشار : 1396-07-13تاریخ بروز رسانی : 1399-10-14
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .