کهیر آفتاب یا solar utricaria چیست؟
کهیر آفتاب نوعی کهیر مزمن است که افراد به دلیل قرار گرفتن در معرض نور آفتاب دچار آن می شوند. این افراد، دچار خارش، قرمزی و کهیرهایی روی نواحی از پوست که در معرض نور آفتاب است می شوند. کهیرهای خورشیدی می توانند در عرض چند دقیقه ظاهر شوند؛ اما با خارج شدن از معرض نور آفتاب، سریعاً ناپدید می شوند. حساسیت به نور خورشید به طور کامل قابل درمان نیست. این عارضه تهدیدی برای زندگی فرد نیست؛ اما ممکن است ناخوشایند باشند و خارش ناشی از آن برای فرد ناراحت کننده باشد. اجتناب از قرارگیری در معرض نور خورشید، راه حل اصلی برای پیشگیری از آن است.
علت ایجاد کهیر آفتاب
دلیل اصلی آلرژی به آفتاب به درستی مشخص نیست. این راش ها در افرادی رخ می دهد که به اجزای نور خورشید، به ویژه اشعه فرابنفش (UV)، تشعشعات خورشید یا سایر منابعی نظیر سولاریوم یا لامپ های برنزه کننده حساسیت دارند. این حساسیت را حساسیت به نور می نامند که در فعالیت سیستم ایمنی بدن اختلال ایجاد می کند و باعث ایجاد راش می شود. این اشعه طول موج کوتاهی از نور خورشید است که چشم انسان قادر به رؤیت آن نیست. نور فرابنفش که به زمین می رسد به دو دسته طول موج فرابنفش (UVA) و فرابنفش (UVB) تقسیم می شود.
فرد حساس به نور می تواند به هر دو نوع اشعه فرابنفش واکنش نشان دهد. اشعه UVB به درون شیشه نفوذ نمی کند؛ اما اشعه UVA نفوذ می کند. اشعه UVA حتی ممکن است در بیشتر کرم های ضد آفتاب نیز نفوذ کند. به همین دلیل، قرارگیری در معرض نور خورشید از پشت شیشه یا حتی با پوست آغشته به کرم های ضد آفتاب نیز ممکن است در برخی افراد حساس به نور واکنش ایجاد کند. احتمال بروز این رویداد با تمام شدن تابستان کمتر می شود. پس از اولین رویداد آلرژی به آفتاب، رویدادهای بعدی معمولاً هرساله در بهار و اوایل تابستان عود می کنند.
علائم کهیر آفتاب
شایعترین نشانههای کهیر عبارتند از:
- شروع ناگهانی خارش با شدت متغیر که گاهی اوقات دردناک میشود.
- لکههای متورم کمی برآمده به رنگ صورتی یا قرمز
- لکههایی (برآمدگیهای سرتخت) که به تنهایی یا به شکل گروهی ایجاد شده، یا در منطقه وسیعی از پوست به یکدیگر متصل میشوند، ممکن است شکلشان تغییر کند، مرکز آنها سفید میشود، یا بی هیچ دلیلی ظرف چند دقیقه یا چند ساعت ناپدید میشوند.
- معمولاً کهیر ابتدا در نواحی پوشیده پوست (مانند بالاتنه، سینه، بازوها و پاها) بروز کرده و البته میتواند روی گوشها، دستها، پاها یا صورت نیز ایجاد شود.
- تورم پوست که ظرف ۲۴ ساعت از یک نقطه ناپدید شده اما دوباره در نقطه دیگری ظاهر میشود.
عوامل خطرساز کهیر آفتاب
هر کسی ممکن است دچار آلرژی به آفتاب شود؛ اما برخی عوامل ریسک بروز این شرایط را افزایش می دهند:
- در زنان بیشتر از مردان رخ می دهد.
- تجربه اولین رویداد آلرژی به آفتاب در نوجوانی یا دهه 20 سالگی
- داشتن پوست روشن یا زندگی در مناطق شمالی
- داشتن سابقه خانوادگی آلرژی
درمان کهیر آفتاب
کهیرهای خفیف می توانند ناگهانی ایجاد شوند و چند دقیقه بعد به طور کامل از بین بروند. در دیگر موارد، کهیر می تواند برای چند ساعت باقی بماند و حتی برای چند هفته یا چند ماه باقی بماند. دوره های حاد کهیر برای شش هفته یا کمتر باقی می ماند. کهیری که به مدت شش هفته یا بیشتر باقی بماد، حاد درنظر گرفته می شود. آن کهیر هایی که برای مدتی بیشتر از شش هفته باقی می مانند کهیر مزمن نامیده می شوند. اکثر کهیرها بیشتر از 24 ساعت باقی نخواهند ماند. درمان های کهیر آفتاب شامل موارد زیر است:
- لوسیون کالامین
- استروئید موضعی
- آنهیدروس لانولین
- پوشیدن لباس های گشاد
- استفاده نکردن از محصولاتی که حاوی وازلین یا روغن معدنی هستند.
- کرم هیدروکورتیزون
تشخیص کهیر آفتابی
پزشک بر اساس معاینه فیزیکی و پاسخ های شما به سؤالات خود می تواند آلرژی به آفتاب را تشخیص دهد. پزشک همچنین ممکن است برای تأیید تشخیص یا کنار گذاشتن سایر شرایط از شما بخواهد چندین تست آزمایشگاهی نیز انجام دهید. این تست ها عبارتند از:
- بیوپسی پوست: پزشک ممکن است نمونه ای از بافت راش (بیوپسی) شما را برای آزمایش به آزمایشگاه بفرستد.
- آزمایش خون
- فتو تستینگ: در طول این تست، بخش کوچکی از پوست در معرض مقداری اشعه فرابنفش نوع A و B قرار می گیرد تا مشکل دوباره ایجاد شود. اگر پوست شما نسبت به اشعه فرابنفش واکنش نشان دهد، یعنی به نور حساسیت دارید و ممکن است به آلرژی و یا سایر اختلالات مربوط به تابش نور دچار شوید.
پیشگیری از کهیر آفتاب
در هر شرایطی حتماً از کرم ضد آفتاب مناسب استفاده کنید و از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور آفتاب در ساعات گرم روز خودداری کنید. اگر پوست سفیدی (روشنی) دارید و در خانواده سابقه سرطان پوست وجود دارد با دقت بیشتری از پوست خود در برابر آفتاب محافظت کنید. با پزشک درخصوص انتخاب کرم ضد آفتاب مناسب مشورت کنید. هر دو ساعت یک بار کرم خود را تجدید کنید. بین ساعت ۱۲ تا ۴ بعد از ظهر از قرار گرفتن طولانی مدت در معرض آفتاب بپرهیزید. استفاده از لباس های پوشیده تأثیر زیادی در کاهش تماس نور خورشید با پوست دارد. از عینک آفتابی و کلاه لبه دار غافل نشوید.
عوارض کهیر آفتاب
اکثر موارد کهیر جدی نبوده و باعث هیچگونه عوارضی نمیشوند. البته خارش شدید ناشی از کهیر، شخص مبتلا را بسیار ناراحت کرده و خارش نیز احتمال عفونتهای باکتریایی پوست را افزایش میدهد.
رفع خط خنده توسط دکتر لادن ناظمی در اصفهان قابل انجام میباشد. دکتر ناظمی با استفاده از روشهایی مانند تزریق ژل و تزریق چربی ، این خطوط را درمان نموده و چهره ای شاداب و جوان را به شما هدیه میدهند. لطفا جهت هماهنگی و کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 32240913 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند ، بلوک ب ، طبقه اول ، واحد 111
تلفن مطب : 32240913 - 031
موبایل مطب : 09336900224
نظرات کاربران درباره این مطلب :
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .