ماه گرفتگی چیست و آیا نیاز به درمان دارد؟
ماه گرفتگی یا تیرگی مادرزادی یک قسمت از پوست معمولاً از زمان تولد وجود دارد و در اکثر موارد یک اختلال دائمی محسوب میشود. ماه گرفتگی به رنگ قرمز، صورتی، ارغوانی یا قهوه ای و در اندازههای مختلفی روی سطح پوست دیده میشود. ماه گرفتگی میتواند در هر قسمتی از بدن به وجود بیاید و به غیر از شکل ظاهری خود با هیچ علامت دیگری همراه نیست. تقریباً همه انواع ماهگرفتگی از لحاظ فیزیکی فرد را دچار مشکل نمیکنند و تعداد زیادی از آنها ناپدید میشوند و یا با گذر زمان سایز و اندازه آنها کوچکتر میشود. هیچ روش پیشگیری کننده ای برای جلوگیری از به وجود آمدن ماه گرفتگی وجود ندارد؛ اما میتوان به کمک روشهای مختلف به درمان آن پرداخت.
علت ماه گرفتگی پوست
- کارشناسان هنوز با قطعیت نمیدانند که چرا برخی از نوزادان دارای لکههای مادرزادی هستند. با این حال، برخی از دلایل احتمالی آن عبارتند از:
- تجمع بیش از حد سلولهایی که لایه داخلی عروق خون نوزاد را تشکیل میدهند.
- در دوران بارداری، ممکن است یک قطعه کوچک از جفت، زودتر از موقع در داخل جنین در حال رشد وارد شده باشد.
- عصبهای آسیب دیدهای که گشاد شدن و یا تنگ شدن مویرگها را کنترل میکنند، ممکن است لکههای شرابی را ایجاد کنند.
- رگههای مویینه و بسیار ریز در زیر پوست ممکن است موجب لکهی سالمون شود.
- برخی از پروتئینهای تولید شده توسط جفت در دوران بارداری ممکن است با افزایش احتمال برخی از انواع لکههای مادرزادی مرتبط باشد.
علائم لکه های ماه گرفتگی
- انواع مختلفی از لکههای ماه گرفتگی و خالهای مادرزادی وجود دارد و علائم و نشانهها نيز بسته به نوع ماه گرفتگی متفاوت است. برخی از علائم شایع عبارتند از:
- لکههای روي پوست که قبل یا بلافاصله پس از تولد ايجاد میشوند.
- ضایعات قرمز و بثورات (دانههای) پوستي که در هنگام تغييرات دما و يا گريه نوزاد محسوستر میشوند.
انواع ماه گرفتگی
ماه گرفتگی رنگدانهای
گونههای مختلفی از ماه گرفتگی از جمله خالهای مادرزادی (مول)، لکههای شیرقهوهای و مغولی در این گروه جای میگیرند. لکههای شیرقهوهای پیامد تجمع بیش از حد رنگدانه در پوست است. هر چند لکههای شیرقهوهای محو نمیشوند؛ اما برداشتن خال و درمان آنها نیز ضروری نیست. لکههای مغولی مسطح و به رنگ آبی مایل به خاکستری بیشتر روی پوست کودکان دیده میشود. این خالهای مادرزادی معمولاً هنگام مدرسه رفتن کودک ناپدید میشوند.
بدشکلیهای عروقی
این بدشکلیها پیامد رشد غیرطبیعی رگهای خونی و تقریباً همیشه مادرزادی هستند. یکی از شایعترین گونههای ماه گرفتگی نوعی بدشکلی عروقی به نام خال لکه شرابی است که امکان تشکیل آن روی هر نقطهای از بدن وجود دارد. خالهای لکه شرابی ماه گرفتگیهای مسطح و در بدو تولد صورتی کمرنگ هستند که پس از چند سال به رنگ قرمز مایل به بنفش درمیآیند. این خالها از بین نمیروند و ناپدید نمیشوند. تشکیل شدن این خالها روی صورت در اطراف یا بالای چشم از آن رو نگران کننده است که احتمال دارد همراه با ناراحتیهای چشم یا مغز باشد.
همانژیوم
این ضایعههای پوستی یکی دو هفته پس از تولد روی پوست نوزادان دیده میشود. جمع شدن رگهای خونی بسیار ظریف در کنار یکدیگر دلیل ایجاد همانژیوم است که به سرعت در طول ۶ تا ۹ ماه نخست زندگی رشد میکند. همانژیوم متداولترین تومور نوزادان است و معمولاً اطراف سر و گردن به چشم میخورد. بعضی همانژیومها روی اندامهای داخلی، مانند معده، کبد، روده یا کلیه ایجاد میشوند. تغییر رنگ پوست یکی از علائم بارز همانژیوم است که گاهی چند ماه پس از تولد از بین میرود؛ اما در اکثر مواقع ناپدید شدن آن سالها زمان میبرد.
لکههای به شکل ماهی قزل آلا یا سالمون
این لکههای بسیار باریک، صورتی کمرنگ و مسطح معمولاً روی پوست نوزادان یا روی پشت گردن یا روی پلک بالاییشان دیده میشود. اکثر لکههای روی پلک در طول نخستین سال حیات کودک محو میشوند، حال آن که لکههای روی گردن از بین نمیروند.
روشهای درمان لکه های ماه گرفتگی
روشهای گوناگونی برای از بین بردن ماه گرفتگی وجود دارد که پزشک بهترین روش را با توجه به نوع، اندازه و محل لکه و عاملهای دیگر انتخاب میکند.
داروها
اکثر ماه گرفتگی و خالهای مادرزادی بدون نیاز به درمان ناپدید میشوند؛ اما در غیر این صورت نخستین گزینه درمانی برای برداشتن آنها داروهای خوراکی و یا موضعی است. این داروها برای کاهش اندازه و روشن ساختن رنگ لکههای ماه گرفتگی مؤثر است. انواع مختلفی از داروها در دسترس هستند و پزشک میتواند بهترین گزینه دارویی را به شما پیشنهاد کند.
کورتیکواستروئیدها
مصرف خوراکی این داروها به کوچک شدن لکههای ماه گرفتگی منجر میشود. این دارو به صورت تزریقی نیز به کار برده میشود. کورتیکواستروئید در رگهای خونی زیر ماه گرفتگی نفوذ میکند و ناحیه تغییر رنگ داده را منقبض میکند. تأثیرگذاری دارو پس از دو تا چهار هفته قابل مشاهده میگردد.
اینترفرون آلفا-12
اگر داروی کورتیکواستروئید جواب ندهد، به جای آن ممکن است داروی اینترفرون آلفا 12 برای کوچک شدن و یا متوقف کردن رشد لکهها و خالهای مادرزادی تجویز گردد.
لیزر درمانی
لیزر برای درمان ماه گرفتگی نزدیک به سطح پوست، مانند خالهای لکه شرابی، به کار برده میشود. این عمل برای تمام گروههای سنی مناسب است. از نور لیزر برای کوچک کردن یا جلوگیری از رشد لکه استفاده میشود. چند جلسه لیزر درمانی باید انجام شود تا نتیجه بهینه به دست آید. اگرچه برای درمان همانژیوم نیز میتوان از لیزر استفاده کرد؛ اما در مواردی که همانژیوم روی اندام داخلی یا در عمق پوست است، لیزر به کار برده نمیشود.
آی پی ال
در این روش به کمک دستگاهی مخصوص پالسهای شدید نور به پوست اعمال میشود. در صورت وجود لکههای عروقی، دمای هموگلوبین خون جاری در رگهای گشاد شده با جذب انرژی نورانی بالا میرود. در مورد درمان ماه گرفتگی روی بدن رنگدانهای نیز رنگدانههای پوست نور را جذب میکنند و انرژی نورانی را به انرژی گرمایی تبدیل میکنند. متلاشی شدن رگهای خونی پس از رسیدن به دمای ۶۰ یا ۷۰ درجه شروع میشود و رنگدانههای اضافی نیز شروع به تجزیه شدن میکنند تا آنقدر کوچک شوند که سلولهای بدن بتوانند آنها را از محل فعلی دور کنند. مدت و شدت درمان به قدمت و بزرگی ماه گرفتگی بستگی دارد؛ اما در مجموع بهبود قابل توجهی پس از همان جلسه نخست در بسیاری از بیماران دیده میشود.
شما را به مطالعه مطلب آیا مزونیدلینگ باعث لک میشود ؟ دعوت می نماییم.
لایهبرداری شیمیایی
در لایه برداری شیمیایی از محلول شیمیایی به دقت تهیه شدهای برای برداشتن لایههای خارجی آسیب دیده پوست استفاده میشود تا پوست زیرین درخشان، سالم و شاداب نمودار گردد.
کرایو تراپی
کرایوتراپی (سرما درمانی) روشی ایمن و بسیار سریع است که برای از بین بردن بافت آسیب دیده پوست، برای مثال لکههای ماه گرفتگی، مورد استفاده قرار میگیرد. این عمل از طریق انجماد به کمک یخ خشک یا از طریق سوزاندن در دمای پایین انجام میشود. کرایو را میتوان یکی از روشهای موفقیتآمیز درمان ضایعات پوستی مانند ماه گرفتگی به شمار آورد.
جراحی
پزشکان زمانی به جراحی روی میآورند که دیگر درمانهای غیرجراحی موفقیتآمیز نبوده باشند. همانژیوم بزرگ یا روی اندام داخلی نیز باید با جراحی و تحت بیهوشی عمومی خارج شود.
لیزر کیوسوییچ برای ماه گرفتگی
لیزر Q-switch دارای طول موج های ۵۳۲ و ۱۰۶۴ نانومتر می باشد. این طول موج جهت بهبود مؤثر انواع لک های صورت و بدن، ماه گرفتگی، خال های مادرزادی و همچنین پاک کردن تاتو صورت و بدن به کار می رود. درمان با لیزر کیوسوئیچ روشی بدون درد است؛ اما ممکن است گرمای اشعه تابانده شده به پوست باعث ایجاد سوزش در پوست شود. به همین دلیل پزشک قبل از درمان ناحیه را با استفاده از پمادهای بیحسی، بیحس میکند. بعد از آن با استفاده از دستگاه لیزر کیوسوئیچ، مقدار کنترل شدهای از اشعه به سطح موردنظر تابانده میشود. این اشعه به لایههای پوست نفوذ میکند و رنگدانههای پوست را میشکند. رنگدانههای ریز شده از طریق ماکروفاژهای پوستی به دیگر قسمتهای بدن میروند و در نهایت از طریق سیستم لنفاوی بدن دفع میشوند. البته پوستهپوسته شدن پوست بعد از درمان نیز به از بین رفتن رنگدانهها کمک میکند.
مراقبت های قبل از لیزر کیوسوئیچ
- قبل از انجام لیزر، هرگونه کرم آرایشی، کرم ضد آفتـاب ، تعـریـق و آلـودگـی را شـسـتـه و خـشـک نمایید.
- استفاده از مرطوب کننده از سه روز قبل از انجام کیوسوئیچ پیشنهاد می شود.
- از یک روز قبل موهای ناحیه مورد لیزر را با بتراشید.
- اگر قصد انجام لیزر کیوسوئیچ را دارید پوست خود را برنزه نکنید.
- دو هفته قبل از انجام لیزر، داروی آسپیرین و دیگر محصولاتی که حاوی آن هستند، مصرف نکنید.
مراقبت های بعد از لیزر کیوسوئیچ
- تا 24 ساعت بعد از لیزر، ناحیه مورد نظر را نشویید.
- از پمادهای تجویز شده، طبق دستور پزشک معالج استفاده کنید.
- بعد از استفاده از لیزر کیوسوئیچ ممکن است روی پوستتان احساس گرمی کنید. قرمزی و تورم پوست نیز تا چند ساعت بعد از استفاده از این لیزر دیده می شود. هنگامی که تورم از بین رفت، می توانید این ناحیه را با استفاده از کرم مرطوب کننده آبرسانی کنید.
- 10 تا 14 روز زمان می برد تا رنگ قهوه ای تیره ای که بعد از انجام کیوسوئیچ روی پوست ایجاد می شود، از بین برود. اگر پوست کبود شده باشد، ممکن است برطرف شدن آن بیشتر طول بکشد.
- حداقل به مدت 7 روز از مراقبت های فعال پوستی (حاوی گلیکولیک یا ویتامین A و رتینول) و لایه برداری پوست استفاده نکنید. هر روز پوست خود را تمیز و مرطوب کنید و از ضد آفتاب استفاده کنید.
- می توانید برای پوشاندن آن از لوازم آرایش استفاده کنید.
- تا جای ممکن سعی کنید که به مدت طولانی زیر نور خورشید قرار نگیرید.
هزینه لیزر ماه گرفتگی
نمیتوان هزینه ی مشخصی تعیین کرد و هزینه ها بر حسب وسعت ناحیه تحت درمان، شدت لکه های ماه گرفتگی، مهارت و تجربه پزشک معالج، دستمزد پزشک، ناحیه جغرافیایی، در میان افراد گوناگون که متقاضی این درمان هستند متفاوت می باشد.
عوارض لیزر ماه گرفتگی
روش لیزر درمانی نسبت به سایر روش های درمان ماه گرفتگی، عوارض کمتری به دنبال داشته که شامل موارد زیر می شود:
- تغییر رنگ پوست، به صورتی یا قرمز ملایم
- پوسته پوسته شدن و کبودی موقت
- این عوارض معمولاً طی پنج تا هفت روز از بین خواهند رفت.
تکنیک تزریق ژل لب روسی در اصفهان توسط دکتر لادن ناظمی با بهترین و زیبا ترین نتایج قابل انجام است. لطفا جهت هماهنگی و تعیین نوبت با شماره تلفن 32240913 تماس حاصل فرمایید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند ، بلوک ب ، طبقه اول ، واحد 111
تلفن مطب : 32240913 - 031
موبایل مطب : 09336900224
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
رفع و درمان کک و مک پوست صورت
تاریخ انتشار : 1401-01-25تاریخ بروز رسانی : 1401-01-27 -
روشهای جدید لیزری در درمان ملاسما (لک های پوست صورت)
تاریخ انتشار : 1400-04-22تاریخ بروز رسانی : 1400-04-23 -
آیا انواع لک صورت با مزوژل پروسترولین رفع میشود؟
تاریخ انتشار : 1400-01-30تاریخ بروز رسانی : 1400-05-19 -
آیا میکرودرم لک را از بین می برد؟
تاریخ انتشار : 1401-01-19تاریخ بروز رسانی : 1401-01-21 -
انواع لک صورت
تاریخ انتشار : 1396-10-25تاریخ بروز رسانی : 1399-10-13
نظرات کاربران درباره این مطلب :حبیب الله فیضی [ 1403-03-04 ]
باعرض سلام وخسته نباشید لکه ماه گرفتگی لکه شرابی روی یک طرف صورت بدون حضور فیزیکی با دارو وپماد قابل درمان هست ؟ چون مریض افغانستان هست هزینه آوردن به ایران براش مشکل هست لطفا اگهزحمت نمیشه رهنمایی کنید. ممنون. با ارادت فیضی
نسترن بلوکی [ 1402-10-19 ]
سلام من ماه گرفتگی دارم که قهوه ای توش خال خال هم هست میخوام ببینم د رمان هم دارد چون من شنیدم ماه گرفتگی درمانی ندارد
کیوانی [ 1402-08-22 ]
درمان ماه گرفتگی از چه روش هایی است و با لیزر کیوسوییچ تو چند جلسه درمان میشود
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .