آیا جوش های هورمونی به درمان نیاز دارند؟
جوش یکی از مشکلات متداول و شایع پوستی است که اغلب در اثر عفونت، تغییرات هورمونی، واکنشهای آلرژیک، واکنشهای دارویی و… ایجاد شده و باعث نگرانی افراد میشود. تستوسترون یک هورمون مردانه است که باعث ایجاد جوشهای هورمونی میشود و در بدن همه زنان مقادیر بسیار کمی از آن وجود دارد.
تستوسترون فعالیتهای زیادی در بدن انسانها انجام میدهد و میتواند سطح انرژی موردنیاز اندامها را تأمین کرده و قدرت انعطافپذیری را افزایش دهد؛ اما مسئله این است که این هورمونها در مقادیر بسیار پایینی در بدن بانوان یافت میشوند و زمانی که سطح آنها افزایش پیدا کند، باید منتظر بروز اختلالات مختلف از جمله ایجاد جوش و آکنه پوستی بمانید؛ بنابراین جوشهای هورمونی در تمام سطح بدن، خصوصاً در صورت زمانی به وجود میآیند که بدن شما مقادیر بیشتری از آندروژن ها را تولید کند.
معمولاً افزایش سطح تولید آندروژن ها ممکن است در مراحل مختلف زندگی رخ بدهد؛ اما جوش هورمونی در دوران بلوغ شایعتر است. در این دوران، بدن با نوسانات هورمونی مواجه میشود و با تولید مقادیر بیشتری از آندروژنها مانند تستوسترون باعث افزایش سطح چربی زیر پوست، مسدود شدن منافذ و در نهایت به وجودآمدن جوش و آکنه میشود. روش های موجود برای درمان جوش های هورمونی با توجه به شدت آسیب دیدگی صورت و بدن، نوع جوش و مدت زمان بروز آن مشخص میشود.
در صورتی که جوشهای هورمونی بسیار شدید و ملتهب شده باشند، بهترین اقدام مراجعه به یک پزشک متخصص است. پزشک متخصص با انجام آزمایشهای گوناگون و معاینه حضوری ابتدا علت و شدت ضایعه را تشخیص میدهد و سپس در درمان آن به شما کمک میکند.
علل جوش هورمونی
جوش هورمونی زمانی ایجاد می شود که تغییرات هورمونی باعث افزایش میزان چربی تولید شده در پوست شما میشود. چربی تولید شده با باکتری های روی منافذ پوست که در آن مو رشد می کند (فولیکول های مو) ترکیب شده و منجر به آکنه می شود. از علل مؤثر بر تغییرات هورمونی و افزایش جوش های هورمونی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استرس
- کم خوابی
- استفاده نکردن از محصولات بدون چربی (اویل فری) و یا غیر کمدون زا
- تغییرات هورمونی زنان در قاعدگی، بارداری و یائسگی
- اختلال هورمون تستوسترون در مردان
- وراثت و ژنتیک
- عوارض جانبی برخی داروها
علائم جوشهای هورمونی
جوشهای هورمونی اصولاً در ناحیه پیشانی، بینی و چانه بهوجود میآیند. توجه داشته باشید این نواحی، شایعترین مواضع ایجاد جوش هستند؛ اما ممکن است در تمام نقاط صورت و بدن خود را نشان بدهد. جوشهای هورمونی میتوانند به شکل خفیف تا شدید بهوجود بیایند. زمانی که دچار جوش هورمونی خفیف میشوید، معمولاً هیچگونه درد و التهابی را احساس نمیکنید و مشکل با بروز چند جوش سرسیاه و سرسفید حل میشود. در بیشتر موارد هم این نوع جوشهای هورمونی به شکل خودبهخود و بدون نیاز به مراقبت خاص از بین میروند. جوشهای هورمونی با شدت متوسط عموماً به شکل یک جوش قرمز بزرگ دیده میشود که عفونی و ملتهب است. جوشهای شدیدتر هم مشخصاً با علائمی مانند درد، التهاب و قرمزی شدید همراه خواهد بود.
این جوشهای هورمونی (جوش سرسفید، جوش سرسیاه و جوش قرمز ملتهب) میتوانند باعث به وجودآمدن گرههای متعدد حاوی مایعی روی سطح پوست شما شوند. معمولاً اگر شما دچار آکنه متوسط تا شدید شوید، این نوع از جوشها را تجربه میکنید که بسیار دردناک هستند و برای درمانشان به پزشک نیاز پیدا خواهید کرد.
عوارض جوش های هورمونی
از آن جهت که آکنه هورمونی اغلب عمیق و زیر پوستی هستند باعث آسیب دیدن بافتهای پوستی و ایجاد اسکار بر روی سطح پوست میشوند. به همین خاطر تشخیص و درمان جوش های هورمونی صورت بسیار حائز اهمیت خواهد بود. برخی از آسیبهای انواع جوش هورمونی به شرح زیر است:
- التهاب پوست
- افزایش چربی پوست صورت
- رشد باکتریهای مختلف بر روی سطح پوست
- ایجاد منفذ
- ایجاد لک پوست
- ایجاد حفرههای عمیق
تشخیص جوش هورمونی
به منظور تشخیص بهتر لازم است که آزمایشهای هورمونی انجام شود. این آزمایشها شامل:
- CBC
- FBS
- Testeasterone
- DHESA
- Esrogen-Progestron-17-Hydroxy Progestron
- TSH
- Prolactin
- LH-FSH
- Cortizol
- SHBG
آیا جوش های هورمونی به درمان نیاز دارند؟
درمان های مختلفی برای جوش های هورمونی وجود دارد که با توجه به دلیل به وجود آمدن آن و شدت جوش ها متفاوت است. استفاده از این روش ها متفاوت می باشد گاهی جوش های هورمونی نیاز به درمان خاصی ندارد و در مدت زمان کوتاهی از بین می روند؛ اما بعضی از جوش ها نیاز به درمان های مناسبی دارند تا بر روی پوست ماندگار نشوند. از درمان های که برای کنترل جوش هورمونی تجویز میشود میتوان درمان های موضعی و درمانهای پزشکی را نام برد.
۱- درمان های موضعی
یکی از درمان هایی که برای رفع جوش های هورمونی مورد استفاده قرار می گیرد بنزوئیل پراکسید می باشد که این دارو خواص ضد باکتریایی دارد و باعث کاهش میزان باکتری های روی پوست شده و از التهابات و عفونت های باکتری هایی با مصرف این دارو کاسته می شود.
۲- رتینوئیدها
این داروها باعث لایه برداری پوست و از بین بردن سلول های مرده پوست می شود، بنابراین تأثیر بسزایی در رفع انسداد پوست و پیشگیری از بروز جوش های هورمونی خواهد شد. رتینوئیدها به صورت خوراکی و موضعی مورد استفاده قرار میگیرد و از رایج ترین نوع آنها می توان ترتینوئین را نام برد که در اغلب محصولات مراقبت از پوست یافت میشود و می توان به صورت روزانه از این محصول استفاده کنید.
۳- آنتی بیوتیک های موضعی
باعث از بین بردن باکتری های روی پوست می شوند که این باکتری ها باعث ایجاد عفونت و انسداد فولیکولهای مو می شود. معمولاً آنتی بیوتیک ها برای جوش هایی تجویز میشود که شدت آنها به صورت متوسط و شدید می باشد و بیشترین آنتی بیوتیک ها به صورت خوراکی مصرف می شود با مصرف آنتی بیوتیک ها فرآیند ترمیم سلول ها افزایش پیدا کرده و از انسداد منافذ پوست پیشگیری می شود، در صورتی که منافذ پوست مسدود باشد، مصرف آنتی بیوتیک از ایجاد عفونت پیشگیری می کند.
۴- داروهای هورمونی
در صورتی که استفاده از سایر روش های درمانی در رفع جوش های هورمونی تأثیرگذار نباشد، پزشک از قرص های هورمونی استفاده میکند که رایج ترین آنها قرص ضد بارداری است که برای درمان جوش های هورمونی زنان استفاده می شود. جوش قرص های ضدبارداری دارای ترکیباتی مانند استرادیول است که باعث تعدیل آندروژن ها می شود و از به وجود آمدن جوش ها پیشگیری می کند.
تفاوت جوش هورمونی و کبدی
هورمون ها اغلب با نوسانات هورمونی در دوران بلوغ همراه میباشند؛ ولی می تواند بزرگسالان را نیز با هر گروه سنی، تحت تأثیر قرار دهد. جوش های هورمونی در زنان شایعتر بوده که عوامل بسیاری از جمله عادت ماهیانه، یائسگی و... می توانند منجر به بروز جوش های هورمونی شوند. اختلالات هورمونی از مهمترین دلایل ایجاد جوشهای بزرگ و دردناک هستند. جوشهای هورمونی بزرگ اغلب ظاهر و سلامت پوست را نیز به چالش میکشند و میتوانند باعث ایجاد جای لکه جوش یا فرورفتگی شوند.
جوش کبدی نوعی جوش است که به علت مشکلات کبد در پوست ظاهر می شود. اگر خون شما مملو از سمومی نظیر مواد شیمایی غذایی، آلاینده ها، داروها و … باشد و این مواد توسط کبد دفع نشده باشند، نتیجه آن به صورت جوش کبدی روی پوست ظاهر می شود. عامل دیگری که در ارتباط کبد و جوش نقش دارد، چربی است. اگر رژیم غذایی شما حاوی مقدار زیادی چربی مضر باشد، جوش های کبدی روی پوست شما ایجاد می شوند. هر دوی این جوش ها در همه جای صورت و بدن ممکن است اتفاق بیفتند؛ اما جوش های هورمونی بیشتر در اطراف چانه و خط فک شما ظاهر می شوند.
برای آگاهی از بهترین روش لیفت ابرو کلیک کنید.
آدرس مطب : اصفهان ، خیابان آمادگاه ، مجتمع آژند ، بلوک ب ، طبقه اول ، واحد 111
تلفن مطب : 32240913 - 031
موبایل مطب : 09336900224
درباره این موضوع مطالب بیشتری بخوانید
-
کومدون چیست و تفاوت آن با دیگر انواع آکنه
تاریخ انتشار : 1401-09-18تاریخ بروز رسانی : 1401-09-28 -
با کمدون یا جوش زیر پوستی چه کنیم؟
تاریخ انتشار : 1401-04-23تاریخ بروز رسانی : 1403-07-17 -
آیا جای جوش از بین می رود؟
تاریخ انتشار : 1400-11-24تاریخ بروز رسانی : 1400-11-24 -
کدام جوش ها با داکسی سایکلین درمان میشوند؟
تاریخ انتشار : 1401-10-13تاریخ بروز رسانی : 1403-07-10 -
چه خوراکی هایی باعث به وجود آمدن جوش صورت می شوند؟
تاریخ انتشار : 1402-04-14تاریخ بروز رسانی : 1402-04-24
نظرات کاربران درباره این مطلب :گلشید [ 1402-08-10 ]
خواهر من وقتی پریود میشه جوشهای چرکی و دردناک تو صورتش میزنه و چند تا دکتر هم رفتیم حتی سونو تخمدان هم داد کیست تخمدان نداشت چه راهکاری هست که این جوش ها بهش نزنه
این فرم صرفا جهت دریافت نظرات ، پیشنهادات و انتقادات کاربران در مورد مطلب فوق میباشد .
به سوالات پزشکی در این بخش پاسخ داده نمیشود .
از ارسال پیام های تبلیغاتی در این بخش خودداری نمایید .
حداکثر طول مجاز برای متن پیام 500 کاراکتر است .